2013-09-15

Jasons Resurrected Imperial Stout

Vad skulle kunna gå fel fredag den trettonde? Jo en hel del... Jasons ruskigt imperiska stout skulle bryggas. Mäskning och lakning gick helt OK, vi började värma tre kastruller med vört och när stora grytan nått 95 grader så small det till i spisen och blev svart i lägenheten. Spisen var död, Jason var död. Som tur var skulle vi dagen efter till en kompis kollega för en demonstration av en Braumeister och jag kunde ta med den avsvalnade vörten dit för att koka nästa dag. Stort tack för detta! Jason är återupplivad och bubblar nu i kylen.

Specifikation
Stil: Imperial Russian Stout
Bryggd: 2013-09-13*
Flaskad:
OG: 1.080**
FG: 1.0xx
ABV: xx%
IBU: 100
18 Liter

Malt
3,5kg Pale ale malt
900g Amber malt
450g Choklad malt (Carafa spec II)
450g Rostat korn
2 kg Extra light (DME) (sista 5minuter)

Humle
50g Nugget, 90 minuter (~120 IBU)

Jäst
600ml lös slurry WLP007

Mäskning
13 liter 75gradigt vatten -> 68.5grader. pH = 5.3. Efter 30min 67.7 grader. Efter en timme 67.0. Mäskningen innefattade inte det rostade kornet, var lite orolig för att ph skulle bli för lågt med så mycket mörk malt och bara hälften av basmalten. Det rostade kornet stöptes i 1.5liter vatten, 60-70 grader i 45 minuter. Vid lakning så hälldes kornet i mäsken.

Lakning
8 liter från första och 8 liter från andra lakningen. SG före kok var 1.062, beräknat var 1.080

Bryggning
Koket gick smidigt i en lånad biltema kastrull på en lånad spis. Efter kok så kopplade vi in kylare och kylde till ca 23grader. Det tog ca 20minuter att kyla 14 liter. Det var svårt att mäta OG innan spädning med vatten och jag spädde för mycket. Siktade på 1.096, hamnade på ~1.080 efter spädning till 18 liter, borde ha spätt lite åt gången och tagit nya prover eftersom det var så svårt att avläsa refraktormetern, det blev liksom suddigt över 10-15 punkter. Någon som har en ide på vad det kan vara?

Jäsning
22 grader när jästen tillsattes, efter 4 timmar ställdes den in i kylen med 18.5 grader. Höjde temp till 19.5 över 36 timmar. Efter 9 dagar i kylen så blev det rumstemperatur i en vecka innan tappning till fat.

Lagring
Efter jäsning så skall den tappas på fat som får stå i 2-3 månader innan kolsyrning och flaskning.

Flaskning
16 liter på flaska, minus två flaskor som gick sönder när jag satte på kapsylen. Surt.

* = Mäskning och lakning den 13:e, kok den 14:e
** = Siktade på 1.096

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar