2013-11-02

Djupedals chokladporter

Återigen grundrecept från Brewing Classic styles, endast små ändring för humle/malt och jäst som fanns tillgängligt. En Choklad- hasselnötsporter som vi tror kommer funka som julöl.

Specifikation
Stil: Spice, Herb, or Vegetable Beer
Bryggd: 2013-10-12
På fat: 2013-10-22
På flaska: 2013-11-01
OG: 1.068
FG: 1.016
ABV: 6,9%
IBU: 36
I jäshink: 21 liter
På fat: 18 liter

Malt
3kg Extra light (DME)
500g Muntons medium (DME)
500g Crystal 70
500g Crystal 200
350g Carafa Spec II
250g Carafa Spec III

Humle
15g Nugget 13%, 60min (21 IBU)
30g Fuggle 5%, 60min (15 IBU)

Övrigt
200g Ögon kakao 0min
17ml Hasselnötsexktrakt (Prestige liköressence)

Jäst
200ml ganska lös Nottingham slurry

Bryggning
Steep under omrörning av specialmalt i kastrull på spisen, ca 70°C i 40 minuter. Kokade med hälften av extraktet från start och hade i ca 1,5kg sista 5minutrarna och kakaon när vi stängt av plattan, det blev ganska geggigt.

Jäsning
Start på 17 grader, höjde mot 18 när jäsning kommit igång. Väldigt låg aktivitet efter 4 dagar, höjde till 20 grader. Efter 9 dagar på jäskärl, kallkrash i 36h innan tappning till fat. Otroligt mycket bös tillsammans med jästen, drygt 3 liter.

Flaskning
Innan flaskning från fat så mätte och doserade vi hasselnötsextraktet i ett halvlitersglas med en liten (0.1 ml gradring, 1ml totalt) doseringsspruta, 17ml kom vi fram till skulle vara bli ganska lagom för hela batchen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar